Arkipyhäsi kaikki heitä

No Comments

Loppiaista ja helatorstaita ollaan siirtämässä työmarkkinaneuvotteluissa viikonlopuille. Minä kannatan. Arkkipiispa ja reilu puolet kansasta vastustaa. Arkkipiispa eroaa kansasta siinä, että hän luultavasti tietää perusteen näille pakanoiden ansiottomasti nauttimille ylimääräisille vapaille. Minulle loppiaisen ja helatorstain perimmäinen oikeutus vapaapäivinä ovat hämärän peitossa. Mieluummin juhlisin vapaalla vaikka Yrittäjän päivää.

Ei maamme kilpailukyky kaadu näihin kahteen arkipyhään. Mutta ne kertovat työn moraalin rapautumisesta. Kun helatorstaihin yhdistetään ”ylitöistä” kertynyt vapaapäivä, saadaan paalutettua neljän päivän pitkä viikonloppu. Sen aiheuttama tuotantokapeikko rampauttaa monen pienyrityksen ja lomien takia tekemättä jääneitä töitä puretaan ylitöinä seuraavat kaksi viikkoa. Niistä kertyneet vapaat sitten yhdistetään seuraavaan arkipyhään.

Esimerkiksi isoissa kauppakeskuksissa toimivalla liikkeillä on yleensä velvoite olla auki aina kun kauppakeskuskin on auki. Kun henkilökunta viettää pitkiä viikonloppujaan, yrittäjä palaa loppuun lomalaisia palvellessaan ja nauttii vapaista työntekijöidensä välityksellä. Olemme palveluyhteiskunta. Tosin palvelijoille ja palveltaville eri päivät ovat kovasti eri arvoiset. Yrittäjälle arkipyhä on kullan kallis. Tätä epätasapainoa on syytä tasata.

kv-loppiainen_pieni

Leave a Reply