Ajankuva

1 Comment

En mä nyt niin vanha ole. 46. Mies parhaassa iässä. Mutta olen sen verran vanha, että tiedän, että ennen oli paremmin. Tiedän sen siitä, että olen elänyt ennenkin.

Lapsuuteni suurimpia suomalaisen mielenmaiseman tulkkeja oli Hector.  Hän kirjoitti vuonna 1973 Lumi teki enkelin eteiseen. Laulu kertoo yhteiskunnallisesta murroksesta. Se kertoo herkän runotytön lohduttomasta ratkaisusta. Näin jälkikäteen tarkasteltuna se on viiltävän tarkka ajankuva. Kultaisella 70-luvulla päästänsä sekaisin ollut lapsi hyppäsi hiljaisena synkkään virtaan. Ratkaisu oli henkilökohtainen.

Olen kokenut viime vuosikymmenten nopean vaurastumisen. Meillä on nyt kaikki. Meillä on liikaa. Yltäkylläisyyden keskellä mikään vähä ei riitä. Time Squaren neonvalomeressä jopa ABC-liikenneaseman mainostoteemi jäisi huomiotta.

Hälyn keskellä on vaikea olla huomiohakuinen. Nuorten suosikkiammatti on julkkis. Televisio on muuttunut tositeeveeksi. Fakta ja fiktio sekoittuvat jopa käsikirjoittajien itsensä päässä. Ei mikään ihme, että tässä viitekehyksessä itsemurhat ovat kehittyneet laajennetuiksi itsemurhiksi. Ensin ammutaan kaverit, lopuksi vasta itsensä. Tulee katsokaas enemmän huomiota.

Nyt kun lapsi on päästänsä sekaisin, hän murhaa kymmeniä viattomia nuoria. Samalla hän tappaa uskon parempaan tulevaisuuteen. Mutta enää hän ei tapakaan itseään, vaan jää julistamaan hulluttaan. Nykyaikaa kuvaa se, että ennen poliisia Norjan murhasaaren päällä lensi televisioryhmän helikopteri.

Ainoa asia, joka minua lohduttaa on se, että Anders Behring Breivik uskoo olevansa tosiuskovainen. Jos näin on, hän tietää palavansa helvetissä.

 

One Comment (+add yours?)

  1. Kristina
    heinä 25, 2011 @ 09:37:19

    Kaikkina aikoina ovat hullut olleet hulluja, niitä on vain kutsuttu eri nimillä. Ja ainahan se on vaikeaa kun juuri kun maailman piti olla moderni ja paljon parempi, nuorista ihmisistä, maailman toivoista, tulee esiin tällaisia puolia…

    Vastaa

Leave a Reply