Kaikki tahtovat osingoille

No Comments

Hallituksen kehysriihessä yritettiin supistaa valtiontalouden alijäämää. Keinoja on kaksi: menojen leikkaaminen ja tulojen lisääminen. Jos nämä onnistutaan tekemään vielä niin, että päätökset tukevat suomalaisen talouden toimeliaisuutta ja tulevaisuudenuskoa, meillä on mahdollisuudet onnistua.

Kehysriihessä päätetiin yhteisöveron alennuksesta. Alennus synnyttää valtion tuloihin liki miljardin euron kuopan, jonka uskotaan kansainvälisten kokemusten mukaisesti korvautuvan dynaamisilla vaikutuksilla: yritysten kasvuna ja uusina työpaikkoina. Uudistuksen yhteydessä kaikki yrityksistä maksettavat osingot muuttuvat verollisiksi, ja veron määrä riippuu yhtiön nettovarallisuudesta.

Päätöstä oli tekemässä myös kulttuuri- ja potkupalloministeri Paavo Arhinmäki (vas), joka kiirehti arvostelemaan omaa päätöstään yön väyrysteltyään. Hänelle oli jälkijättöisesti omasta lähipiiristä kuiskattu vasempaan korvaan karmaiseva uutinen: Päätöksen vuoksi rikkaat voivat rikastua entisestään.

Hyvä, Paavo, sinullakin on vapaus rikastua yrittämällä. Irtisanoudu ministerin kuukausipalkalta, perusta yritys, riskirahoita sitä muutama vuosi säästöilläsi, äläkä vietä lomia. Koeta pitää yrityksesi hengissä suhdanteiden heittelehtiessä, kasvata yritystäsi 20 vuotta, palkkaa kymmeniä tai satoja työntekijöitä, tingi vaikeuksien tullen omasta palkastasi ja maksa kiltisti yhteisöveroa. Jos pysyt terveenä, olet vuosien jälkeen oikeutettu nostamaan osinkoa kevyemmin verotettuna, mikäli kassaan on jäänyt muutama rupia jaettavaksi.

Arhinmäen kaltaisten vuoksi liian moni hyvä yritys jää vain hyväksi yritykseksi. Kasvuyrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä, selkärankaa ja hullua tulevaisuudenuskoa. Vuosien päässä siintävä osinko on harvalle tärkein motivaattori – mutta se on oikeudenmukainen etu. 80% uusista  työpaikoista Suomessa syntyy pk-yrityksiin. Myös poliittisen kentän vasemmalla laidalla tulisi ymmärtää, että vastakkainasettelun aika on ohi ja on aika yrittää yhdessä.

Leave a Reply