Eihän tässä jaksa edes valittaa

1 Comment

Viikonvaihteen Ilta-Sanomat on itsensä karikatyyri. Ensin haukutaan populistisesti kouluruoka, sitten (varsinkin yksityinen) vanhustenhoito. Kouluruuassa on lisäaineita ja se on kuituköyhää. Etelä-Suomessa tehdään eksoottisia ruokia, vaikkei edes osata. Ruokiin lisätään jopa purkkihedelmiä.

Ruoka- ja ravitsemusalan konsultti Margit Kojon mukaan kouluruoka on ravintoköyhyyden vuoksi mautonta. Samassa jutussa haastatellaan 9-luokkalaisia. He ovat vastoin parempaa tietoaan tyytyväisiä kouluruokaan.

–       Keitot ovat tosi hyviä, samoin puurot ja jälkiruuat.

Kaksi aukeamaa myöhemmin Ilta-Sanomien Arvokas vanhuus –juttusarjassa käsitellään Suomen vanhustenhoidon ongelmia. Asenteellisessa jutussa yksityinen hoito yritetään saada näyttämään heikkolaatuiselta rahastukselta julkisen hoidon rinnalla. Joissakin yrityksissä pihdataan jopa ruuasta.

–       Jostakin cateringista on tilattu asukasta kohti yksi juustoviipale. Jos se sattuu putoamaan lattialle, sitä ei enää ole.

Myöhemmin toimittajalta kuitenkin lipsahtaa, että Valviran ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa yksityispuolen henkilömitoitus todettiin paremmaksi kuin julkisen puolen. Yksityisessä hoitokodissa kuusi vuotta asunut 87-vuotias Keijo Mattila kertoo arjen haasteista.

–       Tekemistä ja aktiviteetteja on niin paljon, ettei tahdo jäädä omaa aikaa.

Ennen oli paremmin. Olen käynyt koulua Ulvilassa 70- ja 80-luvuilla. Pari vuotta alakoululuokkamme oli vanhassa veistoluokassa jumppasalin alla. Kun päällämme pomputettiin palloa, emme kuulleet opettajan puhetta. Kerran viikossa söimme tilanpuutteen vuoksi liikuntatuntimme jälkeen urheilusalin lattialla. No sweat! Kun ruokailu tapahtui vanhassa rukoushuoneessa, ruokajärjestäjän piti kantaa ruokaa ulkona 200 metriä ja ylittää kantamustensa kanssa kunnan vilkkain maantie. Yläasteella poikien vessassa ei ollut vessanpyttyjä ja luokassa oli niin kylmä, että aineet piti kirjoittaa hanskat käsissä. Ala-arvoisissa koulutiloissamme ei näkynyt iltapäivälehtien toimittajia. Mistä silloin kirjoitettiin? En muista, mutta muistini mukaan valituksen määrä oli kuitenkin pienempi ja usko tulevaisuuteen vahvempi.

One Comment (+add yours?)

  1. Antti
    helmi 24, 2013 @ 09:46:54

    Vanhusten osalta vertailussa lienevät vaihtoehdot a) julkinen palvelu, joka rahoitetaan julkisista varoista ja b) yksityinen, jonka maksavat asukkaat tai heidän omaisensa.

    Vastaa

Leave a Reply