Ylen sankia pilkkuvirhe

No Comments

Yle uudisti uutisstudioittensa ilmeen. Yle itse uutisoi proaktiivisesti uudistuksen maksaneen 600.000 euroa. Uutinen osoittautui ennakoidusti ankaksi. Harmillista sinänsä, että tämäkin ankka maksettiin verorahoilla.

Heti ensimmäistä kertaa kuullessani uudistuksen hinnan Ylen omilta kanavilta aloin malttamattomana odottaa kilpailevien leirien tutkivien journalistien ulostuloa. Osoittautuikin, että uutisessa oli ollut kiusallinen pilkkuvirhe.

Ylen 600.000 € = veromaksajien 5.000.000 €.

Ilta-Sanomien toimittaja Kyösti Hagert pyysi tänään Ylen uutistoiminnasta vastaavalta johtajalta Atte Jääskeläiseltä lavastegatea koskeavia tarkennuksia.

Hagert: “Miksei Yle avoimesti kerro todellisista kustannuksista, vaan piiloutuu ilmekustannusten taakse?”

Jääskeläinen: “Kysymyksesi ilmentää paitsi asenteellisuutta, myös ymmärtämättömyyttä.”

Ainoa asenteellinen ja ymmärtämätön tässä kysymys/vastausparissa on Jääskeläinen. Hän ei arvosta palkkansa maksajien oikeutta avoimeen tiedonvälitykseen. Laki linjaa Ylelle julkisen palvelun ohjelmatoiminnan suuntaviivat ja erityistehtävät. Samat suuntaviivat luulisi koskevan yhtiön omaa viestintää.

Ylen jos minkä tulisi tietää, että totuus sattuu vain kerran, selittely aina uudelleen.

PS. En kritisoi teknisen uudistuksen tärkeyttä tai ajankohtaa. Hämmästelen vain Ylen valmistautumattomuutta asiasta viestimiseen. Jos kaiken olisi viestinyt kerralla, ”tutkivilla journalisteilla” ei olisi ollut syytä räksyttää. Nyt kun vuoropuhelu on eskaloitunut juupas-eipäs -keskusteluksi, koko hyvä uudistus tuntuu hautautuvan eurojen alle.

Leave a Reply