Vem du än är, var du än är

No Comments

Sain tänään ruotsalaiselta verovirkailijalta Inger Perssonilta palvelua, jollaiseen en ole suomalaisten virkamiesten taholta tottunut. Miksi ruotsalaiset ovat niin hyviä? Vai ovatko?

***

Ostimme vuosituhannen vaihteessa mökin pienestä ruotsalaisesta tunturikylästä. Vietimme siellä ensimmäistä ruotsalaista pääsiäistä ja huomasimme kiirastorstain iltana, että mökkimme oli ainoa, jota ei oltu koristeltu ylt´ympäriinsä värikkäillä höyhenillä. Aamulla, kun avasimme oven, meillä oli oven takana valtava nippu höyhenillä koristeltuja oksia. Terveiset uusilta naapureilta.

***

Kent järjesti kesäkuussa 2003 Tukholman Olympiastadionilla Den vita konserten -teemakonsertin. Yleisön dresscode oli valkoinen, oluttölkit ravintolassa valkoisia, bändi soitti valkoisessa asussa, valot olivat valkeat, jopa Ruotsin liput oli valkaistu harmaansävyisiksi. En ole nähnyt kauniimpaa konserttia.

***

Mökillä oli kerran vuodenvaihteessa 37 astetta pakkasta. Webasto jäätyi. Hölmönä yritin startata kankeaa diesel-autoa ja venttiilinnostimet hajosivat. Auto hinattiin korjaamolle ja lähdimme junalla kotiin. Soitin korjaamolle pari-kolme kertaa viikossa ja vastaus oli aina sama: Pålle ottaa auton huomenna sisään. Remontti kesti viisi viikkoa.

***

Vaimoni sai laskettelurinteen viimassa poskiontelotulehduksen. Menimme mökille terveyskeskuksen kautta. Farmakologiaa opiskellut vaimoni ehdotti lääkärille hoidokseen Zithromax-antibioottia, kuten Suomessa. Lääkäri kutsui paikalle kollegansa ja he hämmästelivät yhteen ääneen, että potilas ehdottaa lääkkeeksi vain keskussairaaloissa määrättävää laajakirjoista antibioottia. Määräsivät Ipreniä – Ruotsin Buranaa.

***

Meillä oli kerran Ruotsissa kaukaisia vieraita. Varasimme paikallisesta kylpylästä oman VIP-tilan pariksi tunniksi. Olimme istuneet takan lämmössä 10 minuuttia kun ovellemme koputettiin. Henkilökunnan edustaja kävi sanomassa, että ovea kylpyläosastolle ei saa pitää kiinni, sillä tilassamme on kerroksen ainoa inva-WC. Vieraamme näkivät parin tunnin aikana lukuisia puuterointia tarvitsevia uima-asuisia ruotsalaisia.

***

Istumahississä edessämme istuneen perheen isä sai sairauskohtauksen ja menehtyi. Lääkäriä ei saatu paikalle, mutta perheen tukena oli 15 minuutissa kriisiapua antava psykologiryhmä.

***

Mietimme ruotsalaisten ystäviemme kanssa, missä 12-henkinen ryhmämme söisi illalla Tukholmassa. Yksi ehdotti vietnamilaista, toinen indonesialaista ja kolmas sushia. Konsensusta etsittiin niin monta tuntia, että kaikki ravintolat oli buukattu täyteen. Päätimme laittaa illan ruuan yhdessä. Yksi ehdotti vietnamilaista, toinen indonesialaista ja kolmas sushia…

***

Ruotsalaisen juniorijalkapalloturnauksen alkusarjassa ei pelaajilta kysytty pelaajalisenssejä. Alkusarjassa pedattiin asemat mitalisarjaan. Koska pelaajien papereita ei kyselty, ruotsalaiset marssittivat alkusarjan peleihin D-poikiamme kolme ikäluokkaa vanhempia ja päätään pidempiä B-junioreja. Se on maan tapa.

***

Istuimme iltaa ja kimpaannuin keskustelun minnekään johtamattomaan vatulointiin. Nousin pöydästä ja lähdin ulos haukkaamaan happea. Ruotsalainen ystäväni käveli perässäni sanomaan, että juuri tuo teissä suomalaisissa on parasta: alkuvoimaisuus. Hän tarkoitti sitä.

***

Olin kolme viikkoa Yhdysvalloissa kurssilla 25 ruotsalaisen kanssa. Kurssin loppukaronkassa nautittiin normaalit ruokajuomat. Aamulla matkalle lentokentälle kolme ruotsalaista voi pahoin. Ruotsalaiseen tapaan he etsivät syyllisen: Kyse oli ruokamyrkytyksestä. Suomalainen olisi syyttänyt krapulasta vain itseään.

***

Jos muistan oikein, Kentin konsertti päättyi Sverige-kappaleeseen. Ja jos ei päättynyt, sen olisi pitänyt päättyä, jotta muisteloni romantiikka ei lopahtaisi;)

Välkommen, välkommen hit / Vem du än är var du än är

 

 

 

Leave a Reply