Hjalliksen lapset

No Comments

Hjallis Harkimo muisteli Ilta-Sanomien kolumnissaan keränneensä pari vuotta sitten varoja syrjäytyneille nuorille.

– Lähetin noin 50 kirjettä yritysjohtajille, että he aloittaisivat kuukausittaisen lahjoituksen köyhille nuorille. En saanut yhtään vastausta, Hjallis kirjoittaa.

En ole yllättynyt. Yrityksiltä pyydetään rahaa niin moneen tärkeään asiaan, että hyväntekeväisyyttäkin tulee keskittää. Itselläni on samankaltainen kokemus, mutta vastatuuli tuli paljon yllättävämmästä suunnasta.

Olin muutama vuosi sitten joukkueenjohtajana junioriseurassa. Yhden pelaajan kuukausimaksut olivat jääneet maksamatta kuukausien ajan. Hänen yksinhuoltaja- vanhempansa ilmoitti, että sen hetkisessä elämäntilanteessa harrastukseen ei kertakaikkiaan liikene rahaa, vaikka urheilu oli lapselle kaikki kaikessa. Yksi joukkuekaverin vanhemmista ehdotti minulle, että muut vanhemmat voisivat maksaa vähävaraisen pojan maksut kimpassa, jotta lahjakkaan nuoren harrastus voisi jatkua. Tämä olisi tehnyt pari euroa lisää kuukausimaksuun / perhe. Kirjoitin vanhemmille asiasta kirjeen.

Hjallis ei saanut yhtään vastausta. Minä sain useita. Lähettämäni ehdotus oli monen mielestä pöyristyttävä: Jos maksaisimme yhden maksut, seuraava olisi jonossa alta aikayksikön. Junioritoiminta tehtävänä oli monen vanhemman mielestä valmentaa nuoria menestykseen. Siinä ei ole sijaa hyväntekeväisyydelle.

Rahat jäivät keräämättä. Pienen ihmisen protestina päätimme kuitenkin lisätä omin luvin muutaman euron vanhemmilta kerättäviin turnausten matkakuluihin vuoden mittaan. Näillä kymmenyksillä maksoimme yhden pojan harjoitusmaksut.

Rikoksemme on vanhentunut;)

 

Leave a Reply