Suurimmat voitot ovat lähellä

No Comments

Viikonloppuna Ukraina on muuttunutkaan hyökkääjän suunnitelmien mukaisesti puna-sini-valkoiseksi, vaan Eurooppa muuttui sini-keltaiseksi. Eurooppa toimi yhtenäisemmin kuin koskaan. Presidentti Volodymyr Zelenskysta tuli meidän kaikkien sydänten presidentti.

Ihmiset ja yritykset lahjoittivat Ukrainalle ennen näkemättömällä intensiteetillä, rajat avattiin kotinsa jättäneille pakolaisille. Tänään somessa alkoi näkyä myös kaupallista populismia. Moni yritys ilmoitti julkisesti keskeyttävänsä tuotteidensa viennin Venäjälle, vaikkei sitä ennen kriisiä olisi luultavasti edes juurikaan ollut. Vienti on helppo lopettaa hetkellä, jolloin venäläisten ostovoiman ja ruplan kurssin romahdus tekevät siitä muutenkin kannattamatonta.

Olen ehtinyt elää läpi useammankin globaalin kriisin. Kokemus on tuonut ymmärrystä siitä, että suurien taisteluiden ja näyttävien eleiden lisäksi yhtä tärkeää on kotirintaman hyvinvointi. Siksi kriisien hetkellä olen halunnut organisaation aina keskittyvän omaan keskinäiseen luottamukseen ja hyvinvointiin. Vaikka katseemme ovat dramaattisissa uutiskuvissa, suurimmat voitot saavutamme, kun jaksamme pitää huolta läheisimmistämme. Pienet teot ratkaisevat – ja kertautuvat

 

Populisti on luuseri.

No Comments

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen Olympia-turnauksen alku oli farssi: maalivahtisekoilu, epäonnistunut tiedotuspolitiikka, päävalmentajan ymmärrettävä lähtö kotiin kesken turnauksen ja alkusarjan rökäletappiot. Mielessäni jo laskin, mitä tuonkin joukkueen lähettäminen Kiinaan maksoi ja kenelle muille he olisivat voineet antaa puolestaan mahdollisuuden.

Nostan käteni virheen merkiksi. Populismin merkiksi. Olin valmis kivittämään kannustamisen sijasta.

Tänään joukkue voitti pronssia ehyen ja kypsän esityksen päätteeksi.

Olen joskus ihmetellyt, miten joukkueen kannattajat voivat häviön hetkellä lähteä katsomosta ennen ottelun päättymistä. Nyt tein saman itse kotikatsomossa ja olin kaiken lisäksi pahanilkinen hetkellä, jolloin joukkue olisi tarvinnut eniten tukea ja kannustusta.

Myös työelämä on joukkuepeliä. Pettymyksen hetkellä on arvokkainta kääntyä kohti. Populistin tunnistaa selästä; aidon tukijan silmistä.


Photo by Adrian Swancar on Unsplash