Hyvä kaavio, selkeämpi mieli

No Comments

Psykologit ovat tutkineet minua useaan otteeseen ja olen toistuvasti hämmentänyt heitä. Olen ongelmanratkaisussa poikkeuksellisen luova ja ennakkoluuloton. En huomaa sitä itse – miten huomasinkaan – sillä olen aina elänyt tätä samaa arkea. Ei siinä luovuudessa mitään kehuskeltavaa ole. Yksi osaa opettaa, toinen hoitaa, kolmas laulaa, neljäs kuunnella ja joku poikkeusyksilö osaa vaihtaa autoon tuulilasinpyyhkimet kolmessa sekunnissa. Tällainen ihme oli Motonetissa eilen. Itseltäni siihen olisi mennyt tunti äheltämistä ja toinen kiroamista. Omat aivojohteeni ovat geenilotossa kääriytyneet sellaiseen solmuun, että ratkaisen asioita eri tavalla kuin useimmat muut.

Luovuus vaikeuttaa merkittävästi arjessa selviytymistä. Näen ratkaisun, mutten osaa välttämättä ollenkaan selittää sitä muille. Turhaudun ja kuulijat turhautuvat. Tarvitsen usein jonkun toisen tulkkaamaan, mitä oikeasti tarkoitan. Lähipiirissäni on onnekseni rutinoituneita selkokielistäjiä. Kuulen palavereissa usein muiden suusta upeita ja ymmärrettäviä lauseita, joiden päälle huomaan huudahtavani: ”Juuri tuota luulen yrittäneeni sanoa!”

Joskus tuntuu vilpittömästi siltä kuin minut olisi pistetty häkkiin, jossa en mahdu levittelemään siipiäni. Mutta toisaalta taas olen huomannut, että parasta luovuutta voi ollakin häkkiin sopeutuminen. Arvannette varmaan, että käyttöliittymäni ei ole erityisen yhteensopiva PowerPointin kanssa. Mutta joskus laatikoiminen pakottaa jäsentämään omia laajakaarisia ajatuksia. Tänään minulla oli päässäni selkeä näkemys neljän tärkeän asian hierarkiasta, mutta se ei tahtonut millään konkretisoitua pään ulkopuolelle. Menin vierailemaan PowerPointiin, todelliselle epämukavuusalueelleni. Ja mitä tapahtuikaan! Sain jäsennettyä ajatukseni selkeäksi kaavioksi. Se on kaunis kaavio.

Strategy concept

Pilkkojat ja tiskaajat

No Comments

Joskus, kun katsoin televisiosta Mitä tänään syötäisiin -ohjelmaa, oikein vihaksi pisti. Kameran edessä laitettiin hymyillen ja ilmavasti nopeaa arkiruokaa – viidessä minuutissa. Laitan paljon ruokaa itsekin ja viikonloppuisin tapanani on kokeilla ainakin toisena päivänä jotakin uutta reseptiä. Itseltäni se ei suju minuuteissa.

Nykypäivän (työ)elämässäkin keskitytään liian usein niihin hetkiin, jotka ovat näkyviä. Otetaan käyttöön uusia työkaluja tai prosesseja ja kuvitellaan, että ne tekevät autuaaksi. Ei se niin mene. Jokainen uusi, tärkeäkin toimintamalli vaatii perehtymistä, opettelua ja seurantaa. 95 % työstä ei ole näkyvää. Mutta se on silti työtä, joka on tehtävä.

Pikapastaakin varten pitää ensin käydä kaupassa. Raaka-aineet pitää pilkkoa ja valmistella. Roskat pitää lajitella, tiskit tiskata ja ylijäämät säilöä Tupperwaressa kylmään. Rutiinit eivät näytä ruudussa kovinkaan seksikkäiltä, siksi niitä ei näytetä. Näkymätöntä valmistautumista ja jälkihoitoa ei osata aina arvostaa työelämässäkään.

Työssä ja elämässä sankareita eivät ole vain he, jotka saavat hetkensä kameran edessä. Sankareita ovat yhtä lailla pilkkojat ja tiskaajat. Sankareita ovat erityisesti pilkkojat ja tiskaajat.

 

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Reippaina käymme rekkain alle

No Comments

En ole erityisen hyvä johtaja. Kouluarvosanalla ehkä 8-. Voin tähän kirjoittaa ihan avoimesti plussat ja miinukset.

Plussat

Olen rohkea ja lojaali.
Olen luova ja nopea.
Olen periksiantamaton.
Tunnistan itseäni lahjakkaammat ihmiset.
En arvioi ihmisiä ennakkokuvitelmieni perusteella.

Miinukset

Olen äkkipikainen
En malta asetella sanojani.
Harrastan kärjistämistä.
En jaksa aina kuunnella.
Turhaudun rutiineissa.

Ja vielä yksi plussa

Koska annan tässä palautetta itselleni, annan sitä sandwich-tekniikalla ja lisään väliin vielä pihvin. Ehkä keskeisin plussani on se, että puolustan työkavereitani aina asiakkaiden edessä. En ole koskaan työntänyt ketään bussin alle. Mieluummin otan luodin vastaan itse ja tuskailen jälkikäteen. Mielestäni hyvä johtaja tukee työyhteisöään ja kantaa vastuu myös muiden puolesta. Kvaliteettieni vuoksi ei ole silti ollenkaan ihme, ettei minulla ole kahta työpuhelinta eikä valtiosihteeriä, joka joutuu kantamaan vastuun tekemisistäni.

Photo by Steve Johnson on Unsplash