Hetki, jolloin häviäjästä tulee voittaja.

No Comments

HS Visiossa oli mainio Vincitin perustajan Mikko Kuitusen haastattelu, jossa hän kertoi miten organisaatiopsykologi Adam Grantin kirja Anna ja ota, oli tehnyt häneen suuren vaikutuksen. Grant jakaa ihmiset ottajien ja antajien ihmistyyppeihin. Ottajat ovat hanakkaita ottamaan yhteisestä kuormasta hoidettavakseen asioita epätasapainoisesti ja ajattelemaan omaa etuaan. Antajat taas tahtovat vilpittömästi auttaa muita.

Vaikka olen puhdasverinen antaja, en ole muita parempi ihminen. Monesti tuntuu, että päinvastoin. Ajattelen usein muita niin paljon, etten huomaa, ehdi enkä jaksa ajatella itseäni, ja se saattaa kiristää pinnaa niin, että kuormitus heijastuu ympärille äksyilynä. Joskus, kun väsyttää, heittäydyn lähipiirilleni kaiken päälle marttyyriksi ja voin tokaista, että voin kyllä hoitaa tuonkin asian. Ja useimmiten hoidankin, vaikka hammasta purren. Olenhan tehokas asioiden hoitaja. Tunnen huomattavan paljon ihmisiä ja olen antanut heille monesti jotakin. Tiedän, että voin pyytää heiltä apua, kun jotain ystävän tai työyhteisön asiaa pitää edistää. Ja kun asiat on saatu rullaamaan, turhautumiseni pyyhkiytyy pois ja saan suurta tyydytystä siitä, että sain taas annettua muille jotakin. Tai edes yritettyä. Itseni hoidan huomenna.

Spotifysta kuuntelen 95 % ajasta Esbjörn Svensson Trioa, 80-luvun brittiläistä synapoppia ja Bristolin skeneä, mutta autossa kuuntelen aina Radio Suomipoppia. Matka Portisheadista Juha Tapioon ei ole mielessäni pitkä. Tapion Juhalla on biisi Kuka näkee sut, joka alkaa:

Aamuneljä ja tuulee
Mennyt juna on viimeinen
Kenelle soitat silloin?

Minulle se kiteyttää hetken, häviäjästä on tullut voittaja. Hetken, jolloin antajalla on mahdollisuus muuttua ottajaksi. Kaikki meistä ovat lopulta tasapainoilijoita. Rehellisyyden nimissä: kyllä minäkin pidän – ainakin alitajuisesti – lukua ottamisen ja antamisen vastavuoroisuudesta. Uskallan tarvittaessa pyytää apua, sillä tiedän, että moni saa tyydytystä, kun hänellä on vuorostaan mahdollisuus auttaa. Tai edes kuunnella. Monesti jo se riittää.

Seuraava juna tulee ennemmin tai myöhemmin.

Photo by Vignesh Moorthy on Unsplash