Uuden ajan alku

1 Comment

Kuten Jyrki Reinikka kirjoittaisi: Elämä on.

Elämä on ihmeellinen paikka: Rakkaus, vaimo, ystävät, ura, työkaverit, perhe, asiakkaat, laajentunut perhe, kaiken hajaantuminen ja – syventyminen. Ensin meitä oli vain Tarja ja mä. Sitten siihen saatiin pari lastakin. Oma yritys, sen kasvattaminen. Ystävät, ikuiset ystävät, lojaalit työkaverit ja asiakkaat. Oma ihana koti. Ette tiedäkään, miten rakastan sen jokaista epäkäytännöllistä yksityiskohtaa.

Elämä jatkaa kulkuaan. Pojat löysivät parhaat mahdolliset tyttöystävät. Olemme etuoikeutetut vanhemmat. Meillä on ollut mahdollisuus tutustua jo vuosia uusiin perheen- jäseniimme. Aluksi meitä oli kaksi. Sitten neljä. Sitten kuusi. Koko setupin kokoon saattaminen on monesti hankalaa. Silloin, kun se onnistuu, se on elämän parasta aikaa.  Tälläkin hetkellä yksi meistä on Hollannissa, kaksi Latviassa. Ensi viikolla neljä meistä on sentään yhdessä.

Lapsien kasvamisesta tiedostaa itsekin vanhenevansa. Olen aina ollut herkkis. Olen sitä nyt isolla H:lla. Tunnistan entistäkin enemmän aitoja asioita; laatu korvaa määrän työssä, ystävyydessä ja perhe-elämässä. Saan tehdä vihdoin tehdä työtä yrityksessä, joka tekee vilpittömästi hyvää suomalaisille kasvuyrityksille. Ystävyyssuhteet rakkaimpiin ovat syventyneet. Mutta millään näistä ei olisi merkitystä ilman perhettä.

Perheessä on tapahtunut yllättävä käänne. Heidi ja Frans saivat uudeksi perheenjäse- neksemme koiran. Gigi on puolivuotias valkoinenpaimenkoira. Kaunis ja hyvin kasvatettu. Gigi on meillä yökylässä muutaman päivän. Onneksi, sillä muut ovat jossakin muualla. En ole koskaan ennen elänyt koiran kanssa. Nytkin olen vain hoitosetä. Mutta nämäkin hetket ovat kauniita. En muista, milloin olisin nauranut yhtä paljon kuin tänään Gigin kanssa hankiaisilla kirmatessani.

Elämä on ihanaa. Se on parhaimmillaan. Pitäisikö aloittaa alusta? Olisitko mukana?

Aidosti ketterä asiakkuudenhoitomalli

No Comments

Olen ollut nyt pari viikkoa pöydän toisella puolella. Olen koko ikäni myynyt palveluita. Koska olen myynyt räätälöitäviä asiantuntijapalveluita, minusta kasvoi onnekseni konsultoiva myyjä. Vaikkakin niin, olen kasvanut vinoon. Näin jälkeenpäin katsottuna en ole osannut asettua vähäisimmässäkään määrin ostajan asemaan.

Myyntisuppilon läpi katsoen maailmankuva on parhaimmillaankin tavattoman suppea. Nyt kun minulla on mahdollisuus katsoa vastavirtaan, en voi kuin hävetä mennyttä yksisilmäisyyttäni. Olen jotenkin naiivisti kuvitellut, että asiakkaan tehtävä on palvella myyjää. Kun tarjoukseni tai luova ehdotukseni oli toimitettu ajallaan, asiakkaan tehtävä olikin sitten vastata itse asettamallani aikataululla ja tavalla.

Kun vastausta ei kuulunut, manasin mielessäni, että mikä maksaa?

Näen uudet kollegani vielä osin ulkopuolelta. Heidän työnkuvansa on tavattoman monipuolinen. Yhteistyökumppaneita on lukemattomia ja kaikkien niiden palvelut tulee pystyä integroimaan paineisissa ja muuttuvissa aikatauluissa. Yhdessä työpäivässä on kymmeniä muuttujia. Jos tämän keskellä joku yhteistyökumppani kuvittelee asiakkaan sitoutuvan omaan ketterään asiakkuudenhoitomalliinsa, se tekee suuren virheen.

Kahden viikon vakaalla rintaäänellä voin sanoa, että ostaja on keskimäärin myyjää moninkertaisesti ketterämpi. Nyt kuulen jonkun ajattelevan, että kannattaisi ostaa yhdeltä luukulta useampia palveluita. Ja samalla sitoutua entistä tiukemmin kumppanin prosesseihin? No, thanks. Eihän ketteryyden nimeen vannovia tavarataloja kiinnosta ollenkaan omien asiakkaidensa toimintamallit ja -edellytykset.

Kun tulette jotakin myymään, älkää puhuko itsestänne. Antakaa meidän puhua. Keskittykää kuuntelemiseen. Ja kuullun ymmärtämiseen. Kun olette valmiit sopeuttamaan toimintamallinne asiakkaan käyttämiin, olette erittäin tervetulleita takaisin yhteiseen pöytään. Rinnallamme on tilaa hyville kumppaneille, jotka näkevät meissä muutakin kuin oman myyntibudjettinsa täytettä.

 

 

Kaikki se hyvä lähelläsi

No Comments

Syyllistyn siihen itsekin. Kuljen matkoilla uteliaampana kuin kotikulmilla. Miten ihania kahviloita Wienissä onkaan vieri vieressä! L´Escalan perhevetoiset lihakaupat saavat veden herahtamaan kielelle pelkissä Insta-kuvissa. Mikä rauha olikaan New Yorkin Central Parkissa, kun talven ensilumi vaimensi suurkaupungin hälyn.

Kun nostan katseeni MacBookin näytöltä, näen kotini ikkunasta luonnonsuojelualueen, jossa jokainen päivä on rauhallinen ja taianomainen. Näen ikkunoista kauriit, ketut, lumikot, sadat koiranulkoiluttajat. Ulkoilureitti kulkee tonttiamme viistäen, melontakeskus ja avantouimareiden sauna ovat muutaman kivenheiton etäisyydellä.

Ymmärränkö, miten etuoikeutettu olen?

Kotikaupunkini kehittyy. Kauppakeskusten lisäksi palvelut ovat palaamassa kivijalkoihin ja keskustan ulkopuolelle. Omalle puolelle kaupunkia Marttiin on avattu palveleva lihakauppa, leipomo, kukkakauppa ja useita ravintoloita. Lähikauppojen rima on noussut monta pykälää. Kun näen jotain uutta, pysähdyn ja kerron siitä. Uudet yrittäjät ansaitsevat tukemme.

Liian usein palveleva lähiyritys huomataan vasta, kun se laittaa lapun luukulle. Silloin sulkemista voivottelevat myös ne, jotka eivät vaivautuneet käyttämään liikkeen palveluja sen toimiessa. Ns. Leipomo Ekberg -syndrooma. Uudistusta vastustivat luultavasti eniten ne, jotka eivät käyneet siellä ostoksilla ennen uudistusta. Pidä kotikulmasi elinvoimaisena, avaa silmäsi, pidä ääntä kertomalla näkemästäsi ystävillesi.

Ulkona sataa vähän. Laitan vedenpitävän ulkoiluasun ja lähden kohta kävelylle luontopolulle. Sen jälkeen laitan eilen kotikulmaltani ostamaani vasikkaa ja murran sen kanssa lähileipää.

Just Do It

No Comments

Reilu viikko sitten vaihdoin 19 vuoden jälkeen työnantajaa. Aikuista miestä jännitti. Jännitti vanhasta irrottaminen. Jännitti uuteen tarttuminen. Mutta turhaan. Eron tuska vanhoista lojaaleista työkavereista jäytää varmasti vielä pitkään, mutta tiedättehän mitä tapahtuu, kun yhden oven sulkee.

Uusi työyhteisöni on lyönyt minut ällikällä. Meillä nauretaan paljon, ollaan avoimia ja kannustavia. En ole tunnistanut piiloagendoja. Voi olla toki ensihurmaa, mutta ainakin minun silmissäni yritystä johdetaan tavoitteellisesti ja ennakkoluulottomasti. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei yllättävä dynaamisuus olisi tarttunut minuunkin.

Olemme tavanneet yhteistyökumppaneita päivittäin ja saaneet kaikilta poikkeuksetta hyvää palvelua. Minua on ilahduttanut kumppaneiden joustavuus ja nopea vasteaika. Viestintätoimistomme ja videotuotantokumppanimme ovat osoittaneet molemmat kiitettävää proaktiivisuutta.

Varmasti tulee päivä, kun uutuuden viehätys laimenee. Mutta uskon, että tässä työyhteisössä motiivi palautuu nopeasti. Pelkäsin, että siirtyminen markkinointi- viestintätoimistosta sijoituspalvelukonserniin rajoittaisi mahdollisuutta suurimman voimavarani eli luovuuden käyttöön. Se oli päinvastoin.