Vahvemman velvollisuudet

No Comments

Kun ihmisiltä kysytään, mitä irtainta he pelastaisivat kodistaan tulipalon sattuessa, vastaus on usein valokuvat. Pilvipalveluiden aikakaudella valokuvien sijasta pelastetaan muunlaisia muistoja. Itse en ole kovastikaan tavaran perään. Kun lapset ajoivat joulun tienoilla kolarin ja osuimme paikalle, sykkeeni ei tainnut juurikaan heilahtaa. Auto oli metsässä, mutta näin jo kaukaa kaikki neljä (viisi;) rakasta reippaina pientareella. Mersuja saa kaupasta uusia.

Mitä pelastaa työyhteisöstä? Monessa yrityksessä suojataan huolella muka ainutlaatuiset prosessit. Ihmiset ovat kvartaalitaloudessa vain rivejä excelissä. Minulle yritys ei ole muuta kuin ihmiset. Työkaverit, asiakkaat, yhteistyökumppanit. Kun perheeseemme on tullut ulkojäseneksi paimenkoira, huomaan meissä olevan paljon samaa: rasittavaa energiaa, kaahottamista, haukkumista. Kun lauma on koossa ja turvassa, minäkin rauhoitun.

Miksi monelle on helpompi välittää materiasta kuin ihmisistä? Ihmisten välisiin kontakteihin sisältyy paljon hallitsematonta tunnetta. Onnistumisten ja pettymysten hetkillä ihmisiin liittyviä tunteita on hankala kontrolloida. Minulle se on mahdotonta. Haluan kertoa hyvät uutiset heti ja iloita yhdessä. Haluan surra yhdessä. Jaan kaiken päänsisäisen varmasti ärsyttävyyteen asti. Elän niin suurella tunteella, että joskus pelkään pakahtuvani.

Vahvuuteni työelämässä on se, että ymmärrän hyvin muita ihmisiä. Olen parhaimmillani sosiaalisesti hyvin lahjakas. Olen erittäin pidettävä. Joskus olen kaikkea muuta. Muita on usein helpompi ymmärtää kuin itseään. Kuten eilen aamulla, kun sain puolitutulta ihmiseltä lukuisia sekavia, syyttäviä ja perusteettomia viestejä. Vastasin niihin niin rakentavasti kuin osasin. Keskustelu ahdisti, mutta koin olevani osapuolista vahvempi. Siksi jaksoin. Vahvemman on velvollisuus jaksaa.

 

Elämäntyö

No Comments

Turun Sanomien kulttuurisivut kirjoittaa tänään laajalti näyttelijä Riitta Salmisen saamasta elämäntyöpalkinnosta. Näyttelijä lausuu jutussa omakohtaisesti:

– Omaa elämäntilannettaan ei pysty pakoilemaan, koska näyttelijän pitää pyrkiä rehellisyyteen ja avoimuuteen. Matkan varrella on ollut niitäkin hetkiä, kun olen toivonut, etten olisi näyttelijä.

Rehellisyys ja avoimuus ovat luonnollinen osa hyvinvoivaa organisaatiota alasta riippumatta, mutta luovilla aloilla niiden merkitys korostuu. Uskon, että meillä luovilla ei ole kykyä suojautua prosessien taakse. Joillekin meistä avoimuus on kahdensuuntaista ja kaiken läpäisevää.

Käyn vuosittain miltei kaikissa Turun kaupunginteatterin esityksissä. Olen jopa työskennellyt heidän seinänaapurinaan pari kolme vuotta, mutten silti tunnistanut Riitta Salmista kuin nimeltä. Olen nähnyt hänet lavalla lukemattomia kertoja. En ole nähnyt häntä. Olen nähnyt hänen roolihahmonsa. Se kertoo raudanlujasta ammattilaisuudesta.

Juttua lukiessani minut valtasi myös alakulo. Olemme Riitan kanssa saman ikäisiä ja taustallamme näkyi olevan yhtä pitkä työurakin. Itse en kuitenkaan tule koskaan saamaan keneltäkään elämäntyöpalkintoa. En tiedä kaipaisinko edes sellaista. On mukavampi antaa kuin saada. Pitäisi muistaa antaa enemmän.

Toisaalta, kun parikymmentä vuotta sitten irtisanouduin Bates Saatchi & Saatchin palveluksesta, sain Bates Interactiven koodaripojilta kultadublee-kellon, johon oli kaiverrettu: ”Palveluksistanne”. Se lienee ollut lämminhenkinen läppä, mutta kello on yhä tallessa vihreässä kotelossaan.

Minne taas unohtui asiakaslähtöisyys?

No Comments

Kiinasta rahdattiin tänään Suomeen kaksi pandaa. Koska MTV on eläinraukkojen pääsponsori, Seitsemän uutisissa karhujen laskeutuminen Helsinki-Vantaalle oli luonnollisesti päivän pääuutinen. Pandojen siivellä lensi – ja mielensä pahoitti – myös minulle tuntematon, matkailutoimittajaksi itseään tituleeraava Jorma Aula.

Aulan mielestä sukupuuttoon kuolemaisillaan olevat eläimet olisi pitänyt sijoittaa Ähtärin sijasta luultavasti Helsinki-Vantaan kaukolentojen terminaaliin, jotta ne olisivat Ähtäriä paremmin matkailuvirtojen tavoitettavissa. Hesarin mielipidekirjoituksessa Aulan perustelut väärinsijoituksen puolesta ovat musertavat:

”Ähtärin lähin suuri kaupunki on ­Jyväskylä, jonne hädin tuskin pystytään pitämään yllä paria päivittäistä potkurikoneella hoidettua lentoyhteyttä. Automatka Jyväskylästä Ähtäriin vie lennon päälle vielä puolitoista tuntia. Helsingistä Ähtärin tavoittaminen tulee matkailijalle tuskalliseksi. Vähintään neljän tunnin automatka suuntaansa pandojen näkemiseksi ei taida innostaa.”

Olen pahoillani Suomeen vyöryvien pandaturistien puolesta. Meidän pitää olla asiakas- lähtöisempiä. Ehdotan, että pääkaupunkiseudulle siirretään myös Haltitunturi, Turun saaristo, Punkaharju, Kiikunlähde, Helvetinkolu, Päijänne, Yyteri, Vanha Rauma, Verla, yötön yö, hillasuot ja revontulet. On liikaa vaadittu, että joku turisti joutuisi vaivautumaan tällaisten pääkaupungin ulkopuolille hajasijoitettujen mitättömyyksien tähden.

 

Moi V, Anna O. tietää, t j

No Comments

Olen funktionaalinen satakuntalainen viestijä. Ja kun on kiire, riisun viesteistäni muutenkin niukan smalltalkin minimiin. Purin tänään vastaamattomia meilejäni. Viestit olivat tämän kaltaisia (tai nämä ovat viisi peräkkäistä lähettämääni autenttista viestiä).

Moi V, Anna O. Tietää, t j

Moi J, Nyt ei ehi, t j

Nih.

Moi K, edistyy. Palaan loppuvko, t j

Dear, ks. liite, t j

Olen pahoillani, jos joku pitää tiivistettyä sähketyyliäni tylynä. Mielestäni on kuitenkin selkeämpää reagoida nopeasti ja täydentää vastausta, kun aika antaa myöden. Minun maailmassa yhteydenotoilla on aina jokin tavoite. Yritän kertoa lähettäjälle, että viesti on tullut perille ja se on huomioitu. En tuhlaa aikaani kuvailemalla sitä, mitä aion tehdä. Sen sijaan teen. Tiedostan, että joillekin sykkeeni tuntuu tylyltä. Siksi tämä pidempi proosa.

 

Seksi myy

No Comments

Entinen suunnittelijakollegani Manu tapasi usein mutista mainoskampanjaa mietti- essään, että seksi myy. Se oli manutalkia. Vaikka lopputuloksissa ei seksiä näkynyt, Manu oli tuplasti oikeassa. Hän teki oikein siinä, ettei edes yrittänyt myydä asiakkaidensa tuot- teita tai palveluita seksin varjolla. Mutta hän oli oikeassa myös siinä, että kyllä seksi myy.

YLE uutisoi tänään, että suomalaiset yliopistot ovat muutamassa vuodessa puolittaneet konetekniikan opetusresurssit. Painopisteen muutos on tehty mediaseksikkäämpien koulutusalojen eduksi. Suomi on konetekniikan huippumaa, mutta keinoälyn ja laajennetun todellisuuden aikakaudella eletty todellisuus tuntuu harmaalta. Kuka nyt tarttuisi karjalanpiirakkaan sushibuffassa?

Nasdaqiin listattu yhdysvaltalainen The Long Island Iced Tea Corporation –juomayh- tiö kertoi ennen joulua muuttavansa nimensä Long Blockchain Corporationiksi. Pelkän nimenmuutoksen ansiosta yhtiön kurssi nousi 250 prosenttia. Yhtiö valmistaa yhä jääteetä, mutta kertoi siirtävänsä fokustaan tulevaisuudessa lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviin hankkeisiin. Seksi myy.

Ehkä tämänkin postauksen hentoinen sisältö menisi paremmin läpi, jos vloggaisin sen Youtube-kanavalla nickillä Juuzzzo. Tosin silloin kanavan lisäksi pitäisi päivittää naama teräväpiirtoystävällisemmäksi. Sitä ihmettä odotellessa jatkan sisällöntuotantoa perinteisellä kaksisormimenetelmälläni. Ja haluan muistuttaa, että vaikka kehitys kehittyy, jatkossakin tärkeämpää kuin sanomisen muoto on sen sisältö. Seksi myy. Koreaan pintaan kiinnittää huomion, mutta sisäiseen kauneuteen rakastuu. Toivottavasti.

 

Word.

No Comments

Olen lukenut ihminen. Olen kiinnostunut miltei kaikesta. Uskallankin sanoa itseäni yleissivistyneeksi. Ammatikseni etsin, pilkon, tulkitsen ja uudelleenrakennan tietoa. Dramatisoin sitä. Sekoitan faktaa ja fiktiota. Puhun paljon. Osaan kuunnellakin kohtalaisen sujuvasti. Mielipiteeni ovat karrikoidun mustavalkoisia, mutta äkkiväärän pinnan alla olen poikkeuksellisen suvaitsevainen. Rooli suojaa. Takerrun usein muiden sanoihin. Sallikaa minun nyt tarttua omiini. Juuri kirjoitin olevani poikkeuksellisen suvaitsevainen. Luulin aidosti olevani sitä tähän aamupäivään asti. Silloin CFP-kurssimme kateederille astui – tai sillä viuhui – uskontieteilijä JP Jakonen. Hän ei kertonut ehkä mitään, mitä en olisi itse voinut lukea netistä. Hän ei puhunut mitään, miten en olisi ehkä jo tiennyt. Mutta hän sai minut kuuntelemaan itseäni. Ymmärsin olevani suvaitsevainen, mutta vain itse hyväksymässäni viitekehyksessä. Ymmärsin olevani suvaitsevaisimmillani omassa kuplassani. Se on ihan hyvä kupla. Se on paras kupla minulle. Olen syntynyt laatikon ulkopuolle. Olen oppinut katsomaan maailmaa sieltä. Nyt pitäisi rohjeta ulos omasta näennäisen suvaitsevuuden kuplasta. Se on haastava tehtävä. Maailmankuvani alkaa olla valmis. Voiko sitä vielä muokata?

 

Anna heille valoa, sillä he eivät näe, mitä tekevät

No Comments

Ilmatieteenlaitos kertoi tänään, että Suomessa on useampia säähavaintoasemia, joilla ei ollut joulukuussa yhtään aurinkoista tuntia. Meillä Turussa aurinko oli sentään helottanut ruhtinaalliset kuusi tuntia. Samaan aikaan koko syystalvi on ollut havaintohistorian sateisimpia. Musta maa, märkä asfaltti ja paksu pilvipeite ovat luoneet viime kuukausiksi ainakin Lounais-Suomeen maakellarimaisen tunnelman. Tosin tässä yhteisessä kellarissamme katto vuotaa.

Tip-tip-tip.

Ajelin tänään iltaviideltä Kupittaanpuiston viertä. Edelläni hidasteli henkilöauto. Kuljettaja näytti olevan eksyksissä. Yllättäen edellä ajava alkoi vilkuttaa vasemmalle ja sinne se kääntyikin – puiston läpäisevälle kävelytielle. En syytä autoilijaa hänen virheestään. Oikean reitin löytäminen synkkyyden keskellä ei ole helppoa: Et erota tietä pientareesta, et päivää illasta. Epäilen, että tämä talvi on kultakaivos mielialalääkkeiden valmistajille. Prozac!

Pimeydessä on myös hyvä puolensa. Se herkistää meidät pienemmillekin valonpilkahduksille. Yksi suokkijoululauluistani on Tracey Thornin Joy. Siinä hän laulaa:

It’s because of the dark
We see the beauty in the spark

Jos kohtaat synkkyyteen vaipuneen, eksyksissä olevan lähimmäisen, on sinun velvollisuutesi ja mahdollisuutesi näyttää hänelle edes tuikullinen valoa. Se voi syntyä vaikka hymystäsi. Ja kun kohtaat valon, ole heijastin.

Kaikettomuuden ytimessä

No Comments

Presidentinvaalit pidetään reilun kolmen viikon päästä. Vaalihuuma on ylimmillään. Istuva tasavallan presidentti osallistuu sitoutumattomana kansanliikkeen ehdokkaana. Kilpailijat muistavat nostaa epätoivoisessa taistelussaan esiin Sauli Niinistön kokoomustaustaisuuden. Jos puoluekannasta löytyy kampanjoinnin ainoa tartuttava särmä, sitä onkin ihan hyvä käyttää tartuntapintana.

Samaan aikaan ynnä muut –sijoista kilpailevat vastaehdokkaat ovat poistaneet omasta kampanjoinnistaan lähes kaikki puoluepoliittiset tunnuksensa. Tuula Haatainen on demari, Matti Vanhanen kepulainen, Pekka Haavisto vihreä ja Laura Huhtasaari persu, mutta heidän kampanjasivuiltaan puoluetunnukset on kätketty. Miksi? Jos minä olisin ehdokas, liputtaisin täysillä heidän puolestaan, jotka minuun olisivat luottaneet.

Pelätäänkö äänestäjien olevan allergisia puolueille? Elintarvikkeiden kaikettomuus on laajenemassa megatrendiksi. Aina valveutunut Kotimaisten kielten keskus kirjoittaa terävänäköisesti: Kaiketon ruoka on tavallisesti ainakin maidotonta, gluteenitonta, munatonta ja soijatonta. Kun leipoo täytekakun, mustikkapiirakan tai muun herkun kaikettomalla reseptillä, suuri osa ruoka-aineallergioista ja välttämisruoka- valioista tulee automaattisesti huomioiduksi.

Yllä kuvatulla tonton-reseptillä ruuasta tulee helposti myös mautonta. Vähän kuin katsoisi mielipiteetöntä – ettenkö sanoisi munatonta – vaalikeskustelua, johon ainoan värin tuovat Nils Torvaldsin Happy Socksit.